Veel gestelde vragen

Na een ingrijpende gebeurtenis in uw leven of in die van uw naaste is er vaak veel behoefte aan informatie. 
Bijvoorbeeld wat u zelf kunt doen om zo gezond mogelijk te leven en welke activiteiten wel of niet meer kunnen. Of hoe u als mantelzorger ondersteund kunt worden.  
 
De veel gestelde vragen en antwoorden hebben we voor u verzameld en per onderwerp gecategoriseerd 
 
Mocht u informatie missen of informatie tegenkomen die niet meer up to date is, zou u dan ons en medepatiënten willen helpen door ons dit te laten weten? 
U kunt ons dit laten weten door een mail te sturen naar info@kennisnetwerkcva.nl

Preventie en leefstijl

Leefstijl heeft invloed op het risico om een hart- of vaatziekte, zoals een beroerte, te krijgen. Met leefstijl bedoelen we uw manier van leven. Tijdens de CVA-nazorggesprekken is hier ook veel aandacht voor. Bij de hieronder genoemde onderwerpen vindt u meer informatie en wordt beschreven hoe u de kans op een (nieuwe) beroerte kunt verkleinen.
Meer informatie over een gezonde leefstijl vindt u bij de Nederlandse Hartstichting http://www.hartstichting.nl en het Voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl.

Risicofactoren
Roken
Bewegen
Lichaamsgewicht
Voeding
Alcoholgebruik
Bloeddruk
Cholesterolgehalte
Suikerziekte/diabetes
Hartslag
Medicijngebruik

Risicofactoren
Een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte, wordt veroorzaakt door verschillende factoren, meestal in combinatie met elkaar. De belangrijkste risicofactoren zijn: roken, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. Om de kans op het krijgen van een (nieuwe) beroerte te verminderen kunt u zelf een aantal maatregelen treffen. In de gesprekken met de CVA-nazorgverpleegkundige komt dit uitgebreid aan de orde.

Roken
Roken verdubbelt het risico van een beroerte. Roken is niet alleen slecht voor uw longen, roken is ook een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat roken het ontstaan van aderverkalking bevordert.

Stoppen met roken is de meest effectieve maatregel om de kans op hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte, te verlagen! Als u vandaag stopt met roken, zal het risico van een beroerte onmiddellijk beginnen te dalen.

Hoe moeilijk het ook is om te stoppen met roken, het is zeker mogelijk. En u hoeft het niet alleen te doen. Er zijn verschillende instanties die u hierbij kunnen helpen.
Op de volgende sites vindt u informatie over roken én tips om te stoppen met roken:
http://www.nustoppenmetroken.nl/
https://www.rokeninfo.nl/publiek

Ook kunt u bellen met de publiekslijn van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging:
Tel.nr: 0900-1995

Bewegen
Dat voldoende lichaamsbeweging gezond is weet (bijna) iedereen. Toch blijkt uit onderzoek dat een op de drie Nederlanders onvoldoende beweegt.
 Voldoende lichaamsbeweging houdt uw hart en bloedvaten in conditie en heeft een bloeddrukverlagend effect. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten en het risico van een (nieuwe) beroerte. Voldoende beweging is ook goed voor uw spieren en botten, voor uw spijsvertering en ook voor het voorkomen van depressie of geestelijke achteruitgang.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om ten minste een half uur per dag aan lichaamsbeweging te doen met een matige tot redelijke inspanning. Dit kan een half uur achter elkaar zijn (bij voorkeur), maar ook bijvoorbeeld drie keer 10 minuten. Meer bewegen mag natuurlijk altijd. Hoe meer u beweegt, hoe beter het is. Elke dag lichamelijk actief zijn, is beter dan een paar keer per week intensief sporten.
Om meer te bewegen hoeft u uw leven niet drastisch te veranderen. U kunt bijvoorbeeld (extra) activiteiten inbouwen in uw dagelijks leven; denk aan: de fiets pakken voor een boodschap, te tuinieren of stevig te wandelen. U kunt ook kiezen voor sporten of bewegen in groepsverband of individueel, met of zonder begeleiding.

Lichaamsgewicht
Mensen met overgewicht, vooral mensen met ernstig overgewicht, hebben een hoger risico om hart- en vaatziekten te krijgen, zoals een beroerte, dan mensen met een normaal gewicht. Niet alleen dikker zijn, maar ook dikker worden, zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Door overgewicht ontstaan vaak een hogere bloeddruk, een hoger cholesterolgehalte en een slechtere bloedsuikerregulatie.

Om te weten of iemand een goed gewicht heeft, gebruikt men de Body Mass Index.Een andere belangrijke maat is de middelomtrek. Hoe dikker iemands buik, hoe groter zijn of haar middelomtrek. Hoe groter de middelomtrek, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten en op suikerziekte (diabetes).

Als u te veel weegt of als u middelomtrek te groot is, is het belangrijk om af te vallen. Dit kunt u doen door uw leefstijl te veranderen. Bijvoorbeeld door minder te eten en meer te bewegen. Het helpt al als u vijf tot vijftien procent minder gaat wegen. De risico’s voor uw gezondheid worden dan al kleiner.
Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ook contact opnemen met een diëtist.

Tips om geleidelijk aan af te vallen:
– Minder vet eten
– Weinig voedingsmiddelen eten waaraan suiker is toegevoegd
– Het drinken van alcohol beperken
– Rustig eten en regelmaat aanbrengen in uw eetgewoonten
– Meer bewegen

Gratis app over voeding en gezond eten:
– Mijn Eetmeter app
De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles wat u eet in de app en u ziet meteen of u niet te veel calorieën eet, en of u wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. U krijgt grip op uw gewicht met de ingebouwde BMI-meter.
De app kunt u downloaden in de Apple iTunes store of Google Play (voor Android telefoon).

Voeding
Gezond eten heeft een goede invloed op verschillende risicofactoren van een beroerte. Hoeveel u eet en wat u eet, heeft invloed op uw gewicht. Maar ook op uw bloeddruk, het cholesterolgehalte en het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed.  Het is het belangrijk om gevarieerd te eten.

Het Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl) geeft over dit onderwerp verschillende folders uit. Hierin zijn veel goede tips te vinden om gezond en lekker te eten.
Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ook contact opnemen met een diëtist.

Algemene adviezen voor een goede voeding zijn
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon.
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit.
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
• Eet wekelijks peulvruchten.
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
• Drink dagelijks drie koppen thee.
Vervanging aanbevolen
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
Beperking van de consumptie aanbevolen
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Handhaving van de consumptie aanbevolen
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.

Extra informatie
Vetten
Er zijn verschillende soorten vetten:
⦁ verzadigde vetten (verkeerd: harde, dierlijke vetten)
⦁ onverzadigde vetten (goed: vloeibare, plantaardige vetten)
⦁ transvetten (zeer slecht)
Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet zijn: roomboter, harde margarines, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas en volle melkproducten, koffiecreamer, snacks, gebak, chocolade en koekjes.
Wanneer u vet eet, kies dan voor onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten (goede vetten) komen voor in dieetmargarine, vloeibare bak- en braadproducten, olie, noten en vis.
Transvetten ontstaan onder andere bij het omzetten van vloeibare vetten in harde vetten in een fabriek. Transvetten verhogen het slechte LDL- cholesterolgehalte én verlagen het goede HDL-cholesterolgehalte. Ze zitten vooral in zoutjes, koek en gebak, en snacks. Op de verpakking kunt u dit herkennen als ‘gehard plantaardig vet’.
Vis
Eet een keer per week een portie vis, bij voorkeur vette vis. Vette vis is bijvoorbeeld zalm, heilbot, sprot, haring of makreel. Of visolie capsules een goede vervanging zijn voor vis, is nog niet duidelijk.

Zout

Zout verhoogt de bloeddruk. Het is verstandig om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Gemiddeld gebruikt een Nederlander ongeveer 9 gram zout per dag. U kunt het gebruik van zout verminderen door geen zout (uit de zoutpot) toe te voegen als u eten klaarmaakt. En door zo weinig mogelijk producten met veel zout te eten die in een fabriek gemaakt worden. Denk hierbij aan soepen, sauzen, smaakmakers (bijvoorbeeld bouillonblokjes, ketjap), hartige snacks, kaas, vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden.
Mocht u vragen hebben over voeding na een beroerte dan kunt u deze vragen stellen aan de CVA- nazorgverpleegkundige of aan een diëtist. Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Om precies te zijn krijg je een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar.

Alcohol gebruik

Te veel alcohol drinken is niet gezond. Als u lange tijd meerdere glazen alcohol per dag drinkt, is het slecht voor uw gezondheid. Drinkt u meer alcohol dan zorgt dat voor een hoge bloeddruk. Ook hebt u meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte.
Het advies voor mannen en vrouwen is om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Het is ongezond om veel alcohol op één dag te drinken.

Drinkt u nooit alcohol, dan is het niet nodig om alcohol te gaan drinken om het risico van hart- en vaatziekten te verminderen.

Bloeddruk
Hoe lager de bloeddruk is, hoe lager de kans op hart- en vaatziekten. De behandeling van een hoge bloeddruk bestaat in veel gevallen uit het veranderen van leefstijl. Meestal krijgt u ook bloeddrukverlagende medicijnen.

Bij het verlagen van de bloeddruk streeft men naar een bovendruk van 140 mmHg of minder. Voor de behandeling wordt uitgegaan van de bovendruk. De bovendruk geeft de beste schatting van de kans op hart- en vaatziekten.
Het is belangrijk om uw bloeddruk regelmatig te laten controleren! Een verhoogde bloeddruk veroorzaakt namelijk meestal geen klachten. Hoe vaak u uw bloeddruk moet laten controleren, kunt u afspreken met uw huisarts of specialist.

Uw leefstijl heeft een belangrijke invloed op uw bloeddruk. Hieronder vindt u een overzicht wat u kunt doen om uw bloeddruk te verlagen:

Stop met roken: nicotine zorgt ervoor dat uw bloeddruk tijdelijk hoger wordt. Roken beschadigt bovendien de wanden van uw bloedvaten. Rookt u en is uw bloeddruk een beetje te hoog? Dan heeft stoppen met roken het grootste effect op het risico van hart- en vaatziekten. Het effect van stoppen met roken is dan dus groter dan het slikken van bloeddrukverlagende medicijnen.

Beweeg meer: bent u regelmatig lichamelijke actief? Dan daalt de bloeddruk met gemiddeld 6 mmHg bovendruk en 5 mmHg onderdruk.
Eet gezond: een voeding met veel groenten, fruit en vetarme zuivelproducten, verlaagt de bloeddruk.
Beperk het drinken van alcohol: het drinken van meer dan 1 tot 2 glazen alcohol per dag verhoogt de bloeddruk.
Verminder overgewicht: afvallen leidt tot verlaging van de bloeddruk.
Beperk zoutgebruik: veel mensen zijn ‘zoutgevoelig’. Ze reageren met een hoge bloeddruk als ze veel zout eten. Het is verstandig om geen extra zout bij het eten te doen.
Eet geen drop: en eet of drink ook geen andere producten waar glycyrrhizine in zit. Glycyrrhizine is een zoetstof die in drop zit en in andere producten, bijvoorbeeld zoethout- of sterrenmixthee. Deze zoetstof veroorzaakt hoge bloeddruk doordat de nieren minder water en zout uitscheiden. Op de verpakking kunt u lezen of er glycyrrhizine in het product zit.

Cholesterolgehalte
Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Vooral een hoog gehalte van slecht LDL-cholesterol, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Hoe hoger het LDL-cholesterolgehalte, hoe hoger het risico.

Het HDL-cholesterolgehalte is een beschermende factor. Hiervoor geldt dus: hoe hoger hoe beter.

Veel mensen met een te hoog cholesterol kunnen dit onder controle krijgen door middel van een dieet en bewegen. Sommige mensen met een verhoogd cholesterolgehalte hebben daarnaast cholesterolverlagende medicijnen nodig.

Verlagen van het cholesterolgehalte is belangrijk als u al een hart- of vaatziekte heeft (gehad). Om de kans op een nieuwe hart- of vaatziekte te verlagen wordt u behandeld met een cholesterolverlagend medicijn. Cholesterolverlagende middelen remmen namelijk het ontstaan van slagaderverkalking. De streefwaarde voor uw LDL-cholesterolgehalte is < 2,5 mmol/l of  < 1,8 mmol/l bij mensen die al hart en vaatziekten hebben gehad.
Om uw cholesterolgehalte te verlagen, is altijd een gezonde leefstijl nodig:
Stop met roken: door te stoppen met roken stijgt het HDL-cholesterolgehalte. Dit is het goede cholesterol.
Beweeg meer: lichamelijke inspanning leidt tot een gezondere samenstelling van de vetten in het bloed. Het slechte LDL-cholesterolgehalte daalt. Het goede HDL-cholesterolgehalte stijgt.
Eet gezond: vooral het soort vetten dat u eet, is belangrijk. Vervangt u de verzadigde vetten door onverzadigde vetten, dan kan dat zorgen voor een cholesteroldaling van 13 tot 15%. Visvetzuren verminderen ook de kans op hart- en vaatziekten.
Verminder overgewicht: afvallen leidt tot gezondere cholesterol- en vetgehalten in het bloed.
Alcoholgebruik: matig gebruik van alcohol kan het HDL-cholesterol verhogen en daarmee een gunstig effect hebben

Suikerziekte / diabetes
Heeft u diabetes (suikerziekte)? Dan is het belangrijk dat de hoeveelheid glucose (suiker) in uw bloed zo normaal mogelijk blijft. Als u lange tijd diabetes heeft, kunt u onder andere last krijgen van hart- en vaatziekten.
Om de kans op problemen door uw diabetes te beperken, is het verstandig om:
⦁ gezond te eten
⦁ niet te roken
⦁ actief te bewegen
⦁ een gezond gewicht te behouden/ af te vallen als u te dik bent
⦁ de medicijnen te gebruiken zoals is afgesproken met uw arts of diabetesverpleegkundige
⦁ de hoeveelheid glucose in uw bloed te controleren zoals is afgesproken met uw arts of diabetesverpleegkundige

Hartslag
Door een onregelmatige hartslag kunnen er bloedklontjes in uw bloedbaan terechtkomen, wat een beroerte kan veroorzaken. Als u een onregelmatige hartslag heeft ( boezemfibrilleren), kan het nodig zijn dat u acenocoumarol (een sterke bloedverdunner = Sintrom) of Rivaroxaban(= Xarelto) gaat gebruiken.
Medicijngebruik
Uw arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven om het risico van het krijgen van een (nieuwe) beroerte te verkleinen. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicijnen in te nemen. U zult de voorgeschreven medicijnen in principe uw hele leven lang moeten blijven gebruiken, tenzij uw arts anders beslist!

Hulpmiddelen voor juist medicijngebruik
Baxter
Voor mensen die moeite hebben met het op de juiste tijden innemen van medicijnen, die chronisch gebruikt worden, is er een hulpmiddel beschikbaar: het Baxtersysteem. Hierbij worden de medicijnen per moment van de dag in een los zakje verpakt, met daarop o.a. vermeld voor welke dag en voor welk moment op de dag de medicijnen bedoeld zijn. Zo wordt voorkomen dat medicijnen vergeten worden of dubbel ingenomen worden. Mocht u moeite hebben met het op de juiste tijden innemen van de medicijnen en denkt u dat dit de oplossing zou kunnen zijn, vraag uw apotheek om meer informatie.
Image

Medapp
MedApp is dé App om u te assisteren bij optimaal medicatiegebruik. Zo stelt MedApp u o.a. in staat om op eenvoudige wijze ‘slimme’ medicijnwekkers in te stellen, bijsluiters te bekijken, innameroosters te raadplegen, uw voorraad te beheren en direct medicatie te herhalen bij uw apotheek en hoogwaardige medicijn- en prijsinformatie te vinden op onze partnerwebsites.
Het blijkt dat bij personen die regelmatig medicijnen moeten innemen, de medicijnen soms worden vergeten of de inname wordt uitgesteld. Door dit onjuist gebruik van medicijnen kan een therapie minder werkzaam worden. Zeker bij chronische aandoeningen zoals diabetes, hypertensie of een beroerte is het juist innemen van medicijnen extra belangrijk. Hierbij biedt MedApp de benodigde ondersteuning voor het juist innemen van uw medicijnen door het instellen van geavanceerde medicijnwekkers. Deze wekkers registreren of u een medicijn inneemt, zodat u op een later moment de innamehistorie terug kan zien.
De app is gratis te downloaden.

Door te bewegen / sporten:

–          Vergroot u de conditie van uw lichaam. Onder andere houdt u uw hart en bloedvaten in conditie.

–          Wordt u bloeddruk lager. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten en het risico van een (nieuwe) beroerte.

–          Voorkomt of vermindert u overgewicht.

–          Krijgt u positieve energie.

–          Verbetert u hersenfuncties.

–          Krijgt u weer vertrouwen terug in uw lijf.

Er zijn verschillende manieren om te bewegen:
– In het dagelijks leven: bijvoorbeeld fietsen, wandelen naar de winkel, stofzuigen, de hond uitlaten
– Door oefeningen te doen (zie oefengids / oefenapp)
– Door te gaan sporten: bijvoorbeeld medische fitness,  bij Meet me at the gym, zwemmen (evt. onder begeleiding)

Hoe kom ik aan de oefengids/oefenapp: Zelf oefenen na een beroerte?

Oefengids, extra oefeningen en handleiding downloaden

U kunt de oefengids  downloaden op http://www.dehoogstraat.nl/onderzoek-innovatie/producten/producten/oefengids-beroerte


Ook verkrijgbaar als app!

De Oefen app beroerte is verkrijgbaar in de App Store  en de Google Play Store voor € 5,99


De oefengids beroerte heeft als doel om mensen met een beroerte sneller en intensiever te laten revalideren. Hoe meer therapie, hoe beter het herstel gedurende de eerste 6 maanden na een beroerte.

Met de oefengids kunnen patiënten mogelijk zelfstandig oefenen, eventueel met enige hulp van familie, verpleging of verzorging. De oefengids bevat oefeningen voor schouder, hoofd, nek, romp, arm, hand en been. Een deel van de oefeningen bestaat uit alledaagse handelingen. De oefeningen zijn in 3 verschillende (kleur)groepen verdeeld, afhankelijk van hoe ernstig iemand aangedaan is.
De gids kan stimuleren om zelf te werken aan het herstel.

U kunt de oefengids downloaden op http://www.dehoogstraat.nl/onderzoek-innovatie/producten/producten/oefengids-beroerte

De oefengids is ook verkrijgbaar  als app!
U kunt de app vinden in zowel de App Store als de Google Play Store voor € 5,99

De oefengids beroerte heeft als doel om mensen met een beroerte sneller en intensiever te laten revalideren. Hoe meer therapie, hoe beter het herstel gedurende de eerste 6 maanden na een beroerte.

Met de oefengids kunnen patiënten mogelijk zelfstandig oefenen, eventueel met enige hulp van familie, verpleging of verzorging. De oefengids bevat oefeningen voor schouder, hoofd, nek, romp, arm, hand en been. Een deel van de oefeningen bestaat uit alledaagse handelingen. De oefeningen zijn in 3 verschillende (kleur)groepen verdeeld, afhankelijk van hoe ernstig iemand aangedaan is. De gids kan stimuleren om zelf te werken aan het herstel.

De Edwin van der Sar Foundation en De Hersenstichting hebben de handen ineen geslagen met het project Meet me @ the Gym. In samenwerking met Fit!Vak zijn verschillende beweegcentra goedgekeurd als sportcentrum voor mensen met hersenletsel.

Deze sportcentra bieden;

·         Een rustige omgeving zonder storende prikkels

·         Persoonlijke aandacht en professionele begeleiding

·        Sportprogramma’s op maat voor mensen met NAH.

Voor meer informatie zie: https://www.meet-me-at-the-gym.nl/beweegcentra/aangesloten_beweegcentra

Deze app is een hulpmiddel voor het plannen van activiteiten binnen de grenzen van de hoeveelheid energie die een persoon heeft. De app kan helpen bij het krijgen en/of behouden van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

De app bestaat uit een kalender waar je activiteiten in kunt plannen.
Deze activiteiten kun je meegeven hoeveel energie het kost (ontspannend, licht, gemiddeld en zwaar).
Elke categorie heeft een verschillende puntenweging (per uur respectievelijk: -2, 2, 4, 6).
Vervolgens kan je per dag instellen hoeveel punten je maximaal mag gebruiken. Ook is het mogelijk om in te stellen hoeveel punten je maximaal achter elkaar mag gebruiken. Als je tijdens het plannen over het aantal punten heen gaat, zie je onderin het beeldscherm een uitroepteken verschijnen.

Verder kun je in de app verschillende dingen zelf aanpassen en invoeren. Bijvoorbeeld de verschillende activiteiten, inclusief categorie en duur. Maar ook de achtergrondkleur voor de verschillende categorieën kun je zelf aanpassen.

De app is heel helder en simpel in het gebruik. De handleiding erin is kort maar duidelijk. Aan het begin wordt vermeld de app alleen samen met een ergotherapeut te gebruiken. Het is ook mogelijk je gegevens te delen met je ergotherapeut.

Zowel de iPhone/iPod versie als de iPad versie zijn overzichtelijk. Voordeel van de iPad is dat je ook een weekoverzicht kan zien.
Voor meer informatie zie: https://itunes.apple.com/nl/app/activiteitenweger/id853666153?mt=8

Het gezondheidscentrum adviseert om zo min mogelijk alcohol te drinken.

Te veel alcohol drinken is niet gezond. Als u lange tijd meerdere glazen alcohol per dag drinkt, is het slecht voor uw gezondheid. Drinkt u meer alcohol dan zorgt dat voor een hoge bloeddruk. Ook hebt u meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte.

Het advies voor mannen en vrouwen is om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Het is ongezond om veel alcohol op één dag te drinken.

Ja! Roken verdubbelt het risico van een beroerte. Roken is niet alleen slecht voor uw longen, roken is ook een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat roken het ontstaan van aderverkalking bevordert.

Stoppen met roken is de meest effectieve maatregel om de kans op hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte, te verlagen! Als u vandaag stopt met roken, zal het risico van een beroerte onmiddellijk beginnen te dalen.

Hoe moeilijk het ook is om te stoppen met roken, het is zeker mogelijk. En u hoeft het niet alleen te doen. Er zijn verschillende instanties die u hierbij kunnen helpen. Uw eigen motivatie is echter het allerbelangrijkst.

Op de volgende sites vindt u informatie over roken én tips om te stoppen met roken:
http://www.nustoppenmetroken.nl/
https://www.rokeninfo.nl/publiek

Uw huisarts kan u adviseren bij het stoppen met roken, eventueel met behulp van nicotine-kauwgom, nicotinepleisters, tabletten of door het volgen van een cursus.

Ook kunt u bellen met de publiekslijn van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging:
Tel.nr: 0900-1995

Er is een verband tussen voeding en hart- en vaatziekten. Een teveel aan verzadigde vetten verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatproblemen. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en een te hoge bloeddruk vergroot de kans op onder meer een beroerte. Wees dus zuinig met zout.
Suikerziekte is ook één van de oorzakelijke factoren, wees dus ook zuinig met suiker.
Goede invloeden zijn er ook. Gezond eten verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en helpt daardoor de slagaders schoonhouden. Daarnaast houdt gezonde voeding het lichaamsgewicht binnen de perken en kan het een hoge bloeddruk helpen voorkomen. Daardoor wordt het hart niet onnodig belast.

Een garantie biedt gezond eten natuurlijk niet, maar in alle opzichten is het verstandig. Eet bij voorkeur vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld bruin- of volkorenbrood in plaats van wit brood, volkoren pasta in plaats van gewone pasta en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Drink minstens anderhalve liter vocht per dag, zoals: water, vruchtensap, koffie, thee, halfvolle melk, yoghurt en soep. Ga altijd met een gevulde maag boodschappen doen. In dat geval, zo blijkt uit onderzoek, laat u zich minder snel verleiden tot het aanschaffen van extra vetrijke tussendoortjes. Gebruik onverzadigde vetten bij het koken. Dit zijn vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, bijvoorbeeld olijfolie en zonnebloemolie.

Het Kennisnetwerk CVA Nederland heeft in samenwerking met de patiëntenvereniging Harteraad de tool ‘Wat er toe doet’ geschikt gemaakt voor mensen met NAH / afasie.

Deze tool helpt mensen om te bepalen wat voor hen belangrijk is  in hun leven en wat daar voor nodig is zodat ze dit kunnen bespreken met hun zorgverlener en de mensen om hen heen. Ook helpt het bij het maken van keuzes en het krijgen van zorg die bij hun leven past.

U kunt de tool gebruiken / invullen op de site: www.watertoedoet.info

Lotgenotencontact

Patiëntenvereniging hersenletsel.nl
Telefoonnummer:              026-3 512 512 (bereikbaar op werkdagen van 10.00-14.00 uur)
E-mail:                                   info@hersenletsel.nl
Website:                               www.hersenletsel.nl
Hersenletsel.nl is een vereniging van en voor mensen die door hersenletsel zijn getroffen en hun naasten. De vereniging helpt u en 5.000 andere leden met het zo veel mogelijk terug krijgen van de regie op uw leven na het oplopen van hersenletsel.

Patiëntenvereniging Harteraad
Telefoonnummer:              088-1111600
E-mail:                                   info@harteraad.nl
Website:                               www.harteraad.nl

De Nederlandse Hartstichting
Telefoonnummer infolijn Hart en Vaten: 0900 – 3000 300 (Op werkdagen van 9.00-13.00 uur)
Website:                                              www.hartstichting.nl

De Hersenstichting
Telefoonnummer infolijn:                 070-2092222 (bereikbaar op werkdagen van 9.30-12.00 uur)
E-mail:                                                   infolijn@hersenstichting.nl
Website:                                              www.hersenstichting.nl

Patiëntenvereniging hersenletsel.nl
Telefoonnummer:              026-3 512 512 (bereikbaar op werkdagen van 10.00-14.00 uur)
E-mail:                                   info@hersenletsel.nl
Website:                               www.hersenletsel.nl
Hersenletsel.nl is een vereniging van en voor mensen die door hersenletsel zijn getroffen en hun naasten. De vereniging helpt u en 5.000 andere leden met het zo veel mogelijk terug krijgen van de regie op uw leven na het oplopen van hersenletsel.

Patiëntenvereniging Harteraad
Telefoonnummer:              088-1111600
E-mail:                                   info@harteraad.nl
Website:                               www.harteraad.nl

De Nederlandse Hartstichting
Telefoonnummer infolijn Hart en Vaten: 0900 – 3000 300 (Op werkdagen van 9.00-13.00 uur)
Website:                                   www.hartstichting.nl

De Hersenstichting
Telefoonnummer infolijn:                 070-2092222 (bereikbaar op werkdagen van 9.30-12.00 uur)
E-mail:                                                   infolijn@hersenstichting.nl
Website:                                              www.hersenstichting.nl

Vrije tijd, vakantie en sport

Tips:

·         Vergeet geen medicatielijst mee te nemen op vakantie. Deze kunt u bij uw apotheek laten maken.

·         Het komt voor dat koffers zoek raken. Verdeel uw medicatie over uw handbagage en koffer.

·         Bent u rolstoelafhankelijk? Ga de toegankelijkheid na van uw accommodatie, maar ook in de omgeving (bijvoorbeeld musea, theater).

·         Maak gebruik van handige apps zoals:
          Het Medisch woordenboek (gratis medische app voor op vakantie)
          App de vakantiedokter

Er zijn diverse organisaties die passende vakanties aanbieden.

Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV)
NBAV is een koepel van aanbieders van aangepaste vakanties. In ‘De Blauwe Gids’ vindt u een compleet overzicht van aangepaste reizen en accommodaties. Deze gids is verkrijgbaar bij de NBAV.
https://www.nbav.nl
Telefoonnummer: (088)  335 57 00
E-mail: info@nbav.nl

Nationale Vereniging de Zonnebloem
De Zonnebloem organiseert vakanties, excursies en evenementen voor ernstig zieken en mensen met een beperking.
https://www.zonnebloem.nl
Telefoonnummer: (076) 564  63  64
E-mail: dienstencentrum@zonnebloem.nl

Andere interessante links voor reizen met een beperking:
https://www.deblauwegids.nl/
https://www.mundoradoreizen.nl
https://www.buitenhofreizen.nl
https://www.reisburovakantieenzorg.nl
http://www.ect-zorgvakanties.nl/
http://aangepaste-vakanties.startkabel.nl/
http://www.gehandicaptenreizen.nl/
http://www.picturevakanties.nl/
http://www.johanniter.nl/index2.html
http://www.zorgvrijvakanties.nl/
http://beperking.kiesreis.nl/
http://www.rederij-doeksen.nl/
http://www.librasol.nl/
http://www.vitav-reizen.nl/
http://www.shos.org/
http://www.allegoedsvakanties.nl/
http://srg.nl/
http://www.reisburovakantieenzorg.nl/

Op onderstaande pagina staan alle zorgbungalows in Nederland verzameld die aangepaste faciliteiten hebben, speciaal voor bezoekers met een beperking.
https://www.bungalowparkoverzicht.nl/mindervaliden-vakanties/

De bungalows zijn voorzien van:
– Bredere paden zonder drempels voor rolstoelgebruikers
– Aangepast sanitair
– Extra kamers voor gezinnen, families, groepen en begeleiders
– Opgeleid parkpersoneel, gespecialiseerd in omgang met bezoeker met zorgwens

Vraag hierover advies aan uw neuroloog of huisarts.

Informeer ook bij de betreffende luchtvaartmaatschappij naar hun eigen regels hieromtrent; deze kunnen per maatschappij verschillen.

Het advies is om na een herseninfarct of een hersenbloeding niet meer te duiken.

Uitleg hierbij:
Bij een beroerte(cerebrovasculair accident /CVA) is er schade opgetreden aan het hersenweefsel.
Bij een herseninfarct sterft het gebied af wat niet van bloed wordt voorzien. Als dit kleine gebieden betreft, kan de functie van dat aangedane gebied zich weer herstellen. Echter, er blijft altijd een litteken aanwezig. Dit litteken is gevoeliger voor stikstofverschillen, met name omdat zenuwweefsel snel stikstof opneemt. In het getroffen gebied van de hersenen kunnen sneller problemen ontstaan, waarbij in het ergste geval uitgebreidere uitval kan optreden.

Bij een hersenbloeding barst een bloedvat in de hersenen open of scheurt, doordat de vaatwand is verzwakt of sterk is uitgerekt. Tijdens het duiken zijn er momenten waarbij de bloeddruk duidelijk stijgt en de kans op een scheur van het bloedvat vergroot wordt. Verhoogde bloeddruk is veelal de oorzaak van de hersenbloeding. Het bloed stroomt dan in het hersenweefsel, dat daardoor beschadigd raakt. 

Mensen die getroffen zijn door een beroerte en hun partners maken zich soms zorgen over hun seksuele relatie. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat seksuele opwinding een nieuwe beroerte kan veroorzaken. Daar is geen reden voor.

Wel is het goed om er rekening mee te houden dat in de eerste periode na een beroerte de seksuele behoefte meestal verminderd is. De omstandigheden zijn er niet naar en het komt voor dat mensen na een beroerte het gevoel hebben dat ze hun lichaam niet meer kennen. Ze moeten wennen aan de manier waarop hun lichaam reageert. Ook kan schaamte een rol spelen. Gelukkig komt de behoefte aan intimiteit en seksualiteit na verloop van tijd bij de meeste mensen terug. Loop daarom in het begin niet te hard van stapel. Ga samen op ontdekkingstocht naar wat ook in de nieuwe situatie plezierig is voor u beiden. Belangrijk is te blijven praten over uw gevoelens. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de zin in het vrijen verminderen of bij mannen de potentie verlagen. Bespreek met uw (huis)arts of er alternatieven zijn zonder deze bijwerkingen.

Eventueel zou u ook naar een seksuoloog doorverwezen kunnen worden.

Ja, hieraan zijn geen beperkingen.

Ja, hieraan zijn geen beperkingen. Wanneer u de sauna bezoekt, dient u wel voldoende te drinken.

Tegen sportbeoefening na een beroerte bestaat geen bezwaar. Als u tevoren, voor de beroerte, niet gewend was te sporten, dan is het wel verstandig dit eerst met uw huisarts, neuroloog of fysiotherapeut te bespreken

In Belgie is in 2018 een kookboek ontwikkeld: ‘Lekker eigenhandig, eerste hulp bij éénhandig koken’.

Met dit kookboek worden de geneugten van het koken (terug) toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperkte functionaliteit van de bovenste ledematen. Er worden lekkere gerechten voorgesteld met gezonde en ‘hersenvriendelijke’ voeding die op een eenvoudige manier en met beperkte hulpmiddelen te bereiden zijn.

U kunt het boek bestellen via onderstaande link:
https://www.thuiszorgwinkel.be/nl/shop/comfort-in-huis/handige-hulpjes/hobby-en-tuin/bestellen/kookboek-lekker-eigenhandig

Vervoer

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet “rijgeschikt” zijn.

Hersenletsel kan voor tijdelijk of langere tijd leiden tot verminderde rijvaardigheid. U bent dan niet in staat uw auto te besturen. Uw reactievermogen kan vertraagd zijn of u kunt zich niet meer zo goed concentreren. Afstanden schatten kan moeilijk zijn. Het kan zijn dat u minder scherp ziet of niet merkt wat er links of rechts van u gebeurt.

De patiëntenvereniging Hersenletsel.nl geeft meer uitleg. Lees hier verder.

Let op! Als u 3 maanden niet mag rijden door functiestoornissen, dan moet u dit melden bij het CBR. Als u dit niet doet is het niet strafbaar, maar kan het zijn dat u met uw verzekering in de problemen komt. Zelfs als u gewoon uw verzekeringspremie blijft doorbetalen. Uw behandelend neuroloog is niet degene die u weer toestemming mag geven om te gaan autorijden.

Beroepsmatig rijden
Bus- en vrachtwagenchauffeurs die een TIA of herseninfarct hebben gehad, mogen vier weken na de uitvalverschijnselen niet autorijden. Na die vier weken moet de neuroloog of revalidatiearts een specialistisch rapport schrijven. Als daaruit blijkt dat u rijgeschikt bent dan geldt de nieuwe rijbevoegdheid voor maximaal drie jaar. U moet hiervoor wel het formulier “Eigen verklaring” ingevuld hebben om de CBR-procedure te starten. Als er na die vier weken nog wél functiestoornissen zijn, dan kan de arts u ongeschikt verklaren als chauffeur.

Voor meer informatie zie de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen: http://www.cbr.nl

U kunt op de volgende link de beroertevragenlijst invullen samen met uw  (huis)arts en deze opsturen naar het CBRhttps://www.cbr.nl/brochure.pp?id=192  
Melding is eigen verantwoordelijkheid.

Slecht zien?
Autorijden is een belangrijk onderdeel in het zelfstandig functioneren. Voor het halen of behouden van een rijbewijs stelt de wet bepaalde eisen aan het functioneren van de ogen. Een bestuurder die niet aan die voorwaarden voldoet, mag niet zonder meer autorijden.
Voor meer informatie zie: https://www.auto-mobiliteit.org/snel-verkeer

Als het voor u niet meer mogelijk is zelf auto te rijden of met het openbaar vervoer te reizen, kunt u in aanmerking komen voor Wmo-vervoer. Voor het aanvragen van een Wmo-vervoersvoorziening of voor informatie kunt u terecht bij het Sociaal wijkteam in uw buurt. In sommige gevallen heeft u een indicatie nodig.  Er zijn twee mogelijkheden: een collectieve vervoersvoorziening of een individuele vervoersvoorziening

Collectieve vervoersvoorziening
Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden vindt het collectieve vervoer plaats per taxi, taxibusje of rolstoeltaxi. Collectief betekent dat er meerdere mensen tegelijk van het vervoersmiddel gebruik kunnen maken. Voor langere reizen kunt u gebruik maken van Valys (zie verdere info bij vraag over Valys)
In plaats van een collectieve vervoerspas kunt u ook kiezen voor een vergoeding.

Individuele vervoersvoorziening
Kunt u om medische of sociale redenen niet reizen met het collectief vervoer, dan krijgt u mogelijk een indicatie voor een individuele vervoersvoorziening. Voorbeelden van een individuele voorziening zijn een scootmobiel, een aanpassing voor de eigen auto of een aangepaste fiets. In het geval van een individuele vervoersvoorziening kunt u ook gebruik maken van een persoonsgebonden budget.

Als u een aantoonbare loopbeperking heeft van langdurige aard, kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.
Uw loopbeperking moet wel door middel van een geneeskundig onderzoek worden vastgesteld.
De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig en geldt voor heel Europa.
Bij de gehandicaptenparkeerkaart wordt onderscheid gemaakt tussen een bestuurderskaart en een passagierskaart.

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Valys is er voor sociaal-recreatieve uitstapjes buiten uw regio, voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.
Op familiebezoek of een dagje erop uit? Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem.
Maar als u verder van huis wilt, dan is er Valys. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres.
Naast Valys Basis, taxivervoer dat u van deur tot deur brengt, biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein.
Met Valys kunt u een treinreis onder volledige begeleiding maken met Valys Begeleid of, als u zelfstandig wilt reizen, met Valys Vrij.
Meer informatie over Valys: https://www.valys.nl/

Om van Valysgebruik te kunnen maken heeft u een Valys-pas nodig. U kunt de pas aanvragen met een aanvraagformulier.
https://www.valys.nl/aanvraagformulier

U komt alleen in aanmerking voor de Valys-pas als u één van de volgende documenten heeft:

·         een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer;

·         een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel;

·        een gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente;

·         een OV-begeleiderskaart.

Contact
Telefoonnummer: 0900-96 30. De Klantenservice is bereikbaar van 09.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags, van maandag t/m vrijdag.
U kunt uw vragen ook stellen via het contactformulier op deze website: https://www.valys.nl/contact/contactformulier

Aanvragen
Voor het aanvragen van een scootmobiel kunt u contact opnemen met het Sociaal Wijkteam  bij u in de buurt. Er wordt bekeken of u in staat bent om een scootmobiel te besturen en of u zich veilig in het verkeer kunt begeven. Een scootmobiel kan soms ook geleend worden.

Aanmelding en rijvaardigheidstoets
Na uw aanmelding krijgt u een rijvaardigheidstoets. U betaalt een eenmalige eigen bijdrage van € 20.-
Deze toets vindt plaats onder begeleiding van een ergotherapeut. De ergotherapeut geeft uitleg over de scootmobiel en bekijkt of het rijden lukt. Als het rijden goed gaat, krijgt u een rijvaardigheidsbewijs.

Haal- en brengservice
Een aantal centra hebben een haal- en brengservice, die de scootmobiel bij u brengt als u deze zelf niet kunt halen.

Werk en geldzaken

Dat is erg afhankelijk van de restverschijnselen van de beroerte en natuurlijk van het soort werk. Als u zich goed voelt is er tegen werkhervatting meestal geen bezwaar. Toch blijkt regelmatig dat het tegenvalt en dat u op het werk pas merkt dat er iets niet goed lukt. Het is belangrijk dat met de huisarts, bedrijfsarts, neuroloog of revalidatiearts te bespreken.

Heeft u een werkgever dan is die samen met u verantwoordelijk voor uw re-integratie. De meeste werkgevers hebben daarvoor een contract gesloten met een arbodienst of reïntegratiebedrijf. U mag ook zelf een bedrijf uitzoeken als dat beter bij uw wensen aansluit.

Ontvangt u een ziektewet-, WIA-, WAO-, WAZ- of Wajonguitkering, dan is het  UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) verantwoordelijk voor uw terugkeer naar werk. Ook het UWV schakelt daarvoor een reïntegratiebedrijf in. U mag ook zelf een bedrijf uitzoeken als u dat liever wilt.

Heeft u een uitkering van de gemeente (bijstand, IOAW of IOAZ), een Anw-uitkering, of helemaal geen uitkering, dan moet de gemeente u helpen om weer aan het werk te komen. Iedere gemeente stelt daarvoor een eigen beleid op. Ook de gemeente kan een reïntegratiebedrijf in de arm nemen. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie zie ook de websites:
www.werkenmethersenletsel.nl
https://www.hersenstichting.nl/zorg/werken-met-hersenletsel/arbeid

Voor meer informatie over het UWV:
https://www.uwv.nl/particulieren/index

UWV Telefoon Werknemers: 0900 – 92 94 

MEE:
Mee is een instantie die de weg kan wijzen op alle terreinen van het dagelijks leven waar iemand met een beperking mee te maken kan krijgen. Zo kan MEE ondersteunen bij het aanvragen van een uitkering, zorg en voorzieningen en helpt MEE bijvoorbeeld bij het opstellen van een budgetplan en toegeleiding naar schuldhulpverlening.

Humanitas:
Humanitas geeft mensen die dat tijdelijk nodig hebben een steuntje in de rug.
Een van de projecten is de Thuisadministratie: wie problemen heeft om de eigen (financiële) administratie op orde te houden kan (tijdelijk) steun ontvangen van een vrijwilliger.

Het CAK:
Het CAK kan een financiële tegemoetkoming verzorgen op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten(Wtcg).
Deze wet regelt dat chronisch zieken en gehandicapten een bepaald bedrag ontvangen voor de extra kosten die zij hebben (de aftrekpost voor chronische ziekte bij de inkomstenbelasting is daarmee komen te vervallen).
Als u voor een tegemoetkoming in aanmerking komt, krijgt u vanzelf bericht van het Centraal Administratiekantoor (CAK). U hoeft zelf dus niets te doen.

Familie en mantelzorg

Patiëntenvereniging  ‘Hersenletsel.nl’ geeft speciaal voor kinderen voorlichtingsbrochures uit over een beroerte.
‘Tom, wat is er met mijn mama?’  is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar.
‘Plotseling werd papa ziek….hij heeft een beroerte gehad’ is een uitgave voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar.

Beide brochures kunt u bestellen via www.hersenletsel.nl

Als u naaste bent (bijvoorbeeld de partner) van iemand die een beroerte heeft gehad, kan dat uw leven ingrijpend veranderen. Afhankelijk van de gevolgen van de beroerte is het mogelijk dat u opeens een verzorgende rol krijgt. Als u intensief en langdurig zorg verleent zonder daarvoor betaald te worden, wordt dit mantelzorg genoemd. Als mantelzorger kunt u met allerlei vragen komen te zitten.
Voor advies en ondersteuning kunt u terecht bij de volgende personen en instanties:

MEE
MEE is een organisatie die onafhankelijke cliëntondersteuning biedt bij leven met een beperking.
Wij kijken samen met u wat nodig is zodat u zelf verder kunt.
https://www.mee.nl/

MEZZO
Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. Als familielid, buur, vriend of ‘gewoon’ uit solidariteit of liefde.
Telefoonnummer Mantelzorglijn: 0900- 20 20 496 (elke werkdag bereikbaar tussen 09.00 en 16.00 uur).

De CVA-nazorgverpleegkundige
Tijdens het spreekuur  van de CVA-nazorgverpleegkundige kunnen ook veranderingen in het sociale leven en de relatie met de partner onderwerp van gesprek zijn. Een veel gehoorde uitspraak is: “Een beroerte krijg je niet alleen”.

Humanitas
Humanitas biedt vrijwillige hulp in de thuissituatie.
https://www.humanitas.nl/

Het Nederlandse Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft aandacht voor kwetsbare mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. 
Thuis, in hun eigen omgeving. Op vakantie, met gespecialiseerde verpleegkundige zorg.
Het Rode Kruis organiseert verschillende activiteiten voor de meest kwetsbare mensen in ons land. Bijvoorbeeld bijzondere vakanties en de workshop zelfredzaamheid 

Handen-in-Huis
Is een organisatie die zich richt op de 24-uurs vervanging van vaste mantelzorgers. Door deze vervanging kunt u als mantelzorger met een gerust hart op vakantie gaan. Ook kan de zorg worden ingezet indien de mantelzorger voor een opname naar een ziekenhuis moet.
De periode van de vervanging is minimaal 2 nachten (3 etmalen), terwijl het maximum aantal etmalen afhankelijk is van de wens van de patiënt of mantelzorger. Ook speelt de financiering door uw zorgverzekeraar een rol.
De zorg wordt gerealiseerd door vrijwilligers. De vervanger neemt in principe de verplegende, verzorgende en/of huishoudelijke taken over van de mantelzorger. Als er aanvullende huishoudelijke of wijkverpleegkundige hulp is, moet die tijdens de vervanging gewoon doorgaan.
Telefoonnummer: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl

De vereniging ‘Hersenletsel.nl’
De vereniging ‘Hersenletsel.nl’ biedt ook ondersteuning aan de partner/mantelzorger van iemand die een beroerte heeft gehad. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van partnerbijeenkomsten.

Mantelzorgcentrum
www.mantelzorgcentrum.nl

Gemeenten hebben de wettelijke taak om de waardering van mantelzorgers vorm te geven (voorheen het Mantelzorgcompliment). Zij krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten om mantelzorgers te waarderen.

Hoe werkt het?
Ben je mantelzorger en wil je in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering? Neem dan contact op met het Wmo-loket in de gemeente van degene voor wie je zorgt of bekijk hun website om te weten hoe zij mantelzorg waarderen. De gemeente legt in haar verordening vast hoe zij de waardering vormgeeft. Dit kan bijvoorbeeld door een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft of door waardering via groepsactiviteiten voor mantelzorgers. Dit verschilt per gemeente.
https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/geldzaken/mantelzorgwaardering

Behoefte aan ontspanning hebben we allemaal. Dat geldt zeker ook voor mensen die de zorg voor een naaste hebben, de mantelzorger. Deze vaak bijzonder zware taak is alleen vol te houden als de mantelzorger er af en toe tussenuit kan om de accu weer op te laden.

Handen-in-Huis is in 1962 speciaal opgericht om de mantelzorgers in staat te stellen een paar dagen weg te gaan.
De periode van de vervanging is minimaal 3 dagen (2 nachten), terwijl het maximum aantal dagen afhankelijk is van de wens van de patient / mantelzorger en de financiering door de betreffende zorgverzekeraar.

De vervanging wordt op basis van vrijwilligheid gerealiseerd met de inzet van mantelzorgvervangers.
Voor meer informatie: https://handeninhuis.nl/contact/

Als iemand ziek is of kortdurend herstel nodig heeft, is een kortdurend verblijf in een beschermde omgeving soms een oplossing om daarna thuis weer goed te kunnen functioneren. Deze vorm van zorg kan ook uitkomst bieden om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten van hun zorgtaken. ook in situaties dat de mantelzorger zelf een behandeling of ziekenhuisopname moet ondergaan en de partner tijdelijk onderdak met verzorging nodig heeft.

Informatie hierover kunt u vinden op de site van Mezzo :
https://www.mezzo.nl/pagina/voor-professionals/kennisbank/mantelzorg-thema-s/vervangende-zorg-of-respijtzorg

App Miessagenda
Met de app MiessAgenda organiseer je zorg én aandacht voor je partner of ouders.
Je stemt het allemaal vanuit één agenda af met familie, buren en andere vrijwilligers.
U kunt de app downloaden in de google play store.

App Nettie
Mensen willen (en moeten) steeds meer zaken rond iemand die hulp of zorg nodig heeft, zelf regelen. Hier springt de regelapp Nettie op in. De app verbindt en activeert het privénetwerk van mensen die zorg of hulp nodig hebben. Via Nettie weten mensen elkaar beter te vinden en stemmen zij zaken snel en eenvoudig met elkaar af. Het is een soort uitgebreide groepswhatsapp met agenda- en regelfunctie: Wie brengt Hans naar de tandarts? Wie komt zondag op bezoek? Wie helpt met koken? Wie zorgt voor een nieuwe pyjama? Door te drukken op de knop ‘Regel ik’ wordt een taak aan je gekoppeld en wordt deze informatie gedeeld met de andere groepsleden.
De app Nettie is gratis te downloaden in de App Store en in Google Play.

 

Hulp bij de verzorging thuis

Met vragen kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente of bij de wijkteams

Persoonsgebonden budget (pgb)
Met een persoonsgebonden budget (pgb) bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor wie u zal verzorgen of ondersteunen.

Zorg in natura
Bij zorg in natura contracteert de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de zorgaanbieders en ondersteuning. Ook regelt de gemeente of het zorgkantoor de administratie daaromheen. U maakt met de zorgaanbieder afspraken over de manier waarop u zorg en ondersteuning krijgt.

Combinatie van pgb en zorg in natura
Een mix van zorg in natura en een pgb is soms ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als u een pgb heeft en verschillende soorten zorg nodig heeft.

Pgb omzetten naar zorg in natura of andersom
U kunt een pgb voor Wlz-zorg omzetten naar zorg in natura. In sommige gevallen kunt u zorg in natura ook omzetten naar een pgb. Hiervoor stuurt u een wijzigingsverzoek naar uw zorgkantoor.
Ook een pgb voor Zvw-zorg kan op uw verzoek worden omgezet naar zorg in natura. Zorg in natura omzetten naar een pgb kan ook. U moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor een pgb. U kunt hierover contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Speciale verenigingen voor mensen met een PGB
Deze verenigingen voor mensen met een persoonsgebonden budget kunnen meer informatie geven over het gebruik van een persoonsgebonden budget. Deze verenigingen zijn Per Saldo en Naar Keuze.
Per Saldo: https://www.pgb.nl/
Naar Keuze: https://naar-keuze.nl/

Als u zelf niet meer alles kunt doen of als u na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname thuis herstellende bent, kunt u een aanvraag voor hulp bij het huishouden indienen.
Huishoudelijke hulp kunt u aanvragen via het Wmo loket van uw gemeente.
Bij de beoordeling van uw aanvraag wordt gekeken naar wat u wel en niet zelf kunt doen, of u hulp uit uw omgeving krijgt, hoelang u hulp nodig heeft en voor hoeveel uur per week.

In de meeste gevallen heeft u voor het aanvragen van fysiotherapie en ergotherapie geen verwijsbrief van een arts nodig (tenzij de verzekeraar dat anders omschrijft in zijn polisvoorwaarden).
Voor logopedie heeft u wel een verwijsbrief van een arts nodig. 

Ergotherapie zit in de basis ziektekostenverzekering: 10 behandelingen door de ergotherapeut worden vergoed.
Voor meer informatie of voor het aanvragen van therapie kunt u contact opnemen met de CVA-nazorgverpleegkundige of uw huisarts.
Het is afhankelijk van uw ziektekostenverzekering in hoeverre de kosten worden vergoed. 

Als u zelfstandig woont, kan het een veilig gevoel geven om aangesloten te zijn op een systeem van personenalarmering.
Ouderen en personen met een beperking kunnen gebruik maken van ‘personenalarmering’.
Personenalarmering is een oproepsysteem waarbij u door middel van een zendertje aan uw hals of pols contact kunt maken met een meldkamer.
Dit kan 24 uur per etmaal.
De meldkamer schakelt familieleden, vrienden of buren in die zich als sleuteladres hebben opgegeven of professionele hulpverleners.

Hoe kan alarmering aangevraagd worden?

U dient contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Ook zijn er een aantal verzorgings- en/of verpleegtehuizen die personenalarmering aanbieden voor burgers die dichtbij het huis wonen.

Seniorentelefoon
Mocht u om wat voor reden dan ook niet gebruik kunnen of willen maken van de personenalarmering dan kunt u altijd nog een seniorentelefoon met alarm/SOS functie overwegen. Een telefoon met alarmknop. U wordt dan in contact gebracht met diegene die u graag als eerste wilt alarmeren.

Herinneren
Het Beeldhorloge is een horloge dat werkt met behulp van afbeeldingen. Op van te voren in te stellen momenten vertoont het Beeldhorloge een pictogram of foto van de activiteit die op dat moment aan de orde is. Het verschijnen van dit pictogram gaat desgewenst vergezeld van een geluids- en trilsignaal. Zo wordt u van het Beeldhorloge er op geattendeerd dat er een nieuwe activiteit gaat plaatsvinden.

Bijzonder horloge
Op het eerste gezicht ziet het Beeldhorloge er niet anders uit dan elk ander horloge. Het horloge helpt mensen die moeite hebben met oriënteren in de tijd bij het structureren van de dag. Het herinnert u aan afspraken en activiteiten op gewenste tijden, zonder dat u hierbij hulp nodig heeft van een persoon uit uw omgeving.
Het Beeldhorloge is niet bedoeld als hulpmiddel om mee te leren klokkijken. Het kan echter wel als een normaal horloge functioneren. Als er geen activiteiten gepland zijn, is er op het scherm namelijk een analoge of digitale klok zichtbaar.

Activiteiten
Het Beeldhorloge maakt gebruik van zelfgekozen afbeeldingen die een bepaalde handeling of activiteit aangeven. Naast beeld, in de vorm van een pictogram, foto of tekst, wordt ook gebruik gemaakt van geluid en een trilfunctie.
Het gebruik van het Beeldhorloge is eenvoudig en vereist niets meer dan een Beeldhorloge en een computer met internetverbinding. Met behulp van de beheertool op een website kan u of uw partner het Beeldhorloge beheren door een eigen planning in te vullen met zelf gekozen en toegevoegde pictogrammen of foto’s.

Voor meer informatie zie: https://www.stylecowboys.nl/Duurzaam/2598

www.weerhandig.nl is een website die Siemon Vroom heeft opgezet om mensen te helpen die net als hij een verlamming, of beperkte functie in de hand- of pols hebben, zo zelfstandig mogelijk te leven.  Zoals mensen met NAH, Reuma, MS, artrose, ziekte van Parkinson en honderden aandoeningen meer.
Hier vindt u praktische hulpmiddelen die hij zelf ook met veel plezier gebruikt. Naast de hulpmiddelen geeft hij ook nog gratis tips and tricks en hij blogt en geeft lezingen.

Voor meer informatie: http://weerhandig.nl/

Medisch

Indien u nieuwe klachten ervaart die zouden kunnen passen bij een beroerte, dan is het belangrijk hierover direct contact op te nemen met 112 of  uw huisarts.
De Nederlandse Hartstichting heeft voor het herkennen van de symptomen een eenvoudige test ontwikkeld: de Face-Arm-Speech-Tme test. De FAST-test.

FACE:           Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.
ARM:            Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.
SPEECH:      Vraag aan de persoon of aan de familieleden of er veranderingen zijn in het spreken (onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen).
TIME:           Stel vast hoe laat de klachten bij de persoon zijn begonnen. Dit is van belang voor de behandeling.

Als de persoon één of meer opdrachten niet kan uitvoeren, heeft hij/zij waarschijnlijk een beroerte.
Handel direct want tijdverlies = hersenverlies. Bel uw huisarts of 112.
Er kunnen zich ook andere klachten voordoen bij een beroerte. Bij twijfel raden we aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Nee; Trombolyse kan niet worden toegepast bij iedereen. Bij een aantal mensen mag trombolyse om medische redenen niet toegepast worden.
De behandeling moet binnen een aantal uur na het ontstaan van het herseninfarct starten. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan.

Trombolyse verhoogt de kans op bloedingen. Het is daarom bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met een hersenbloeding of mensen die net een operatie hebben ondergaan. Na sommige operaties mag trombolyse wél gegeven worden.

De medicijnen die de neuroloog u voorschrijft zijn bedoeld om een nieuwe beroerte te voorkomen. Dat effect verdwijnt als u de medicatie zou stoppen.
Over het algemeen moet u dus levenslang met de medicijnen doorgaan. Natuurlijk bestaat wel de mogelijkheid dat de medicijnen op termijn veranderen; bijvoorbeeld als er iets in uw gezondheidstoestand verandert of als er nog betere medicijnen worden ontwikkeld. Tegenwoordig worden de meeste mensen na een herseninfarct behandeld met een combinatie van bloedverdunners en cholesterolverlagende tabletten.
Het is overigens verstandig altijd een lijstje bij u te dragen waarop uw medicatie staat. Dit kunt u bij uw apotheek laten maken.

De kans op herhaling van een beroerte is afhankelijk van de oorzaak van de beroerte, welke risicofactoren voor een beroerte bij u aanwezig zijn en de mogelijke aanpak van deze risicofactoren. Veel hangt dus af van de vraag of het goed lukt een eventuele oorzaak te behandelen en de risicofactoren goed te regelen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld: goed instellen van de bloeddruk, elke dag een half uur wandelen of fietsen, gezonde voeding, niet roken, zo min mogelijk alcohol drinken, goede behandeling van verhoogd cholesterol of verhoogde bloedsuiker, behandeling van de mogelijk cardiale emboliebron enzovoort. De kans op herhaling is dus voor iedereen verschillend. Wij adviseren u regelmatig op controle te gaan bij uw huisarts. Overleg met hem of haar hoe vaak deze dat nodig acht.

Afasie is een taalstoornis als gevolg van uw beroerte.
Onder ‘taal’ valt het spreken en begrijpen, maar ook het lezen en schrijven.
Als gevolg van uw beroerte kunnen één of meerdere onderdelen van de taal verstoord zijn. Dit noemt men afasie.

De mate van afasie hangt af van de plaats en de ernst van de beroerte. De één zal meer moeite hebben met het praten, zoals het vinden van de woorden. Een ander kan juist meer moeite hebben met het begrijpen van taal. Al met al een behoorlijke verandering in de communicatie!

Met algemene vragen over afasie kunt u terecht op www.hersenletsel.nl en www.afasiecentrum.nl 
Met specifieke vragen over afasie, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend logopedist, uw arts of de cva-nazorgverpleegkundige.

Zijn er speciale activiteiten voor mensen met afasie?
Er worden in Nederland diverse activiteiten georganiseerd voor mensen met afasie.
Voor meer informatie zie: https://www.afasienet.com/mensen/activiteitenzoeker/

Zo zijn er bijvoorbeeld afasiekoren: https://www.afasienet.com/nieuws/afasiekoren-in-nederland/

Ook zijn er afasiecentra in Nederland: https://www.afasiecentrum.nl/afasiecentra

Het individueel zorgplan CVA  is  een bundeling van informatie en afspraken tussen de CVA getroffene en zijn zorgverlener(s) over zorg en zelfmanagement. Dit alles ter verbetering van de informatievoorziening aan de CVA getroffene, opgesteld vanuit de patiëntenbehoefte (patiëntenperspectief op herstel na CVA binnen de Stroke service Breda). Het individueel zorgplan kan de CVA getroffene helpen bij het hebben van een eigen inbreng en invloed op geleverde zorg en behandeling.

·         Het individueel zorgplan komt aan bod in het gesprek tussen zorgverleners, de patiënt en naasten.

·         Hiermee kan voorzien worden in diverse behoeften van de patiënt en naasten zoals bijvoorbeeld systematische voorlichting en communicatie met zorgverleners, het hebben van zicht op het behandeltraject, en het hebben van een aanspreekpunt .

·         De inhoud van het individueel zorgplan verandert in de loop van de tijd met de CVA getroffene mee.

U kijkt misschien op tegen uw zorgverlener. Of misschien bent u erg gespannen. Het is daarom goed om het gesprek met een zorgverlener voor te bereiden. Onderstaande tips kunnen u daar bij helpen.

1. Bereid het gesprek voor.
Het is handig om een lijstje met vragen of onderwerpen te maken. Vraag hierbij ondersteuning van naasten. Eerst rondkijken op internet helpt ook om de juiste vragen te stellen (zie hoofdstuk Praktische informatie).

2. Ga met zijn tweeën – patiënt en naaste – naar het gesprek.
Twee horen meer dan één. Bovendien kan een CVA tot gevolg hebben dat u informatie moeilijker kunt begrijpen, ordenen of onthouden. De naaste kan helpen met vragen stellen. En ook met het opschrijven van informatie. Zo kunt u de informatie op een later moment rustig verwerken en nabespreken.

 3. Vertel de zorgverlener wat uw wensen zijn en hoe uw situatie is.
Geef een goed beeld van uw klachten: vertel hoe vaak u last heeft van iets en wanneer u last heeft. Vertel met welke zorgverleners u onlangs een gesprek heeft gehad. Geef ook aan als u bijvoorbeeld moeite heeft met het gebruik van medicijnen.

4. Stel vragen.
Domme vragen bestaan niet. Stel dus al uw vragen. Vraag om uitleg als u iets niet begrijpt of ergens over twijfelt. Uw zorgverlener weet niet wat u wel en niet weet. Of wat u wel en niet begrijpt. Hij legt het u graag uit. Soms zijn er verschillende behandelingen voor uw klachten. Informeer naar die verschillende mogelijkheden en naar wat u zelf kunt doen. U kunt vragen hoe vaak de behandeling slaagt en wat de risico’s zijn.

 5. Vat het gesprek in uw eigen woorden samen of laat naasten dit doen.
Door het gesprek samen te vatten, kunt u samen met uw zorgverlener nagaan of u het begrepen hebt. Schrijf de belangrijkste punten op in een logboek of in het zorgplan. Zo kunt u het later nog eens nalezen.

 6. Vraag bedenktijd.
U hoeft niet direct te beslissen over een behandeling. Als u bedenktijd vraagt, kunt u overleggen met vrienden of familieleden. Ook geeft dat u tijd om lotgenoten en patiëntenorganisaties te raadplegen

Na een beroerte bent u vooral de eerste maanden snel vermoeid. De vermoeidheid kan geestelijk of lichamelijk zijn. U doet er goed aan een uurtje te rusten tussen de middag en ’s avonds bijtijds naar bed te gaan. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen activiteit en rust.
Dat u minder energie heeft, dat u meer moeite heeft om zich te concentreren of dat het uitvoeren van taken vermoeiender is geworden, kan allemaal een direct gevolg zijn van de beroerte die u heeft gehad. Het kan ook zijn dat het tempo van informatieverwerking trager is geworden of dat u nu bewust bij bewegingen moet nadenken die u voor de beroerte automatisch kon doen.
Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals een sombere stemming, slaapproblemen of een verminderde lichamelijke conditie.
Lees meer in de folder ‘Leven met vermoeidheid’:  http://www.how-psychology-tests-brain-injury.com/support-files/brochurevermoeidheidcva.pdf

NB: de genoemde vereniging ‘Samen Verder’ in deze brochure is een paar jaar geleden opgegaan in de vereniging Hersenletsel.nl
De adresgegevens in de folder kloppen dus niet meer.

De gevolgen van een beroerte kunnen divers zijn. Naast bijvoorbeeld verminderde kracht in uw arm en/of been kan het zijn dat gewone handelingen niet meer zo vanzelfsprekend gaan, dat u informatie snel vergeet of dat uw karakter veranderd is. Mensen hebben na een beroerte vaak ongrijpbare klachten die hen hinderen in hun dagelijks functioneren. Deze zogenaamde ‘onzichtbare gevolgen’ zijn niet alleen van invloed voor u als patiënt zelf, maar zeker ook voor uw partner en andere naasten, zowel in uw dagelijks leven, op uw werk als in uw sociale contacten.
Thuis worden de veranderingen vaak duidelijk merkbaar. Wat voorheen vanzelfsprekend en gemakkelijk ging, gaat nu moeilijker of helemaal niet meer.
Veel voorkomende voorbeelden van ‘onzichtbare gevolgen’ zijn:

·         Veranderingen in emoties en gedrag, zoals sneller boos zijn, snel lachen of juist huilen, depressiviteit, zelfoverschatting.

·         Veranderingen in taal, zoals niet begrijpen wat er gezegd wordt, niet meer kunnen vertellen wat je wilt zeggen of de woorden niet goed meer kunnen uitspreken.

·         Gestoorde waarneming: u ziet bijvoorbeeld alleen nog de helft van wat op het bord ligt.

·         Concentratieproblemen: u ziet alles wat gebeurt als belangrijk.

·         Geheugenproblemen: u kunt niet alles meer onthouden.

·         Trager denken, omdat het leven zich voordoet als een versneld afgespeelde videoband.

Via de Hersenstichting kunt u de ‘Brochure gedragsveranderingen’ bestellen of gratis downloaden.

Of er na een beroerte geheugenstoornissen optreden, hangt af van de plaats van de beroerte en de grootte en diepte van de hersenbeschadiging die door de beroerte is veroorzaakt.

De hersenen bestaan uit de grote hersenen en de kleine hersenen. Beide hebben een rechter- en een linkerhelft. De hersenen zijn verdeeld in gebieden die ieder hun eigen functie hebben. Zo heeft het hersengebied achter in het hoofd veel te maken met het verwerken van dingen die je ziet en het gebied voorin meer met het maken van bewegingen.

Met name de hogere hersenfuncties, zoals het geheugen en aandacht, worden aangestuurd door meerdere gebieden in de hersenen, verspreid over beide hersenhelften. Er is dus niet maar één plek waar zich “hét geheugen” bevindt. Wel kun je zeggen dat voor het onthouden van informatie die via taal tot je komt, met name de linker hersenhelft wordt gebruikt. Voor het onthouden van informatie via plaatjes of foto’s wordt meer de rechter hersenhelft gebruikt.

Behalve de directe schade aan de hersendelen die een rol hebben in de geheugenprocessen zijn er nog andere invloeden die het onthouden kunnen bemoeilijken, zoals:

·         gespannen, nerveus zijn

·         er komt teveel informatie ineens op je af, het gaat te snel

·         somberheid, verdriet

·         verminderde concentratie

·         verminderde lichamelijke gesteldheid (pijn, vermoeidheid, ziekte)

·         bepaalde medicijnen.

De Hersenstichting biedt een gratis kaartje aan over het geheugen. Dit kaartje biedt in één oogopslag beknopte informatie over het geheugen en over wat te doen bij zorgen over het eigen geheugen.
Dit kunt u vinden door op de volgende link te klikken:
https://www.hersenstichting.nl/webwinkel/producten/kaartje-geheugen

Als u een beroerte heeft gehad, betekent dit niet dat u niet meer seksueel actief kunt zijn. Een beroerte kan wel fysieke en emotionele veranderingen met zich meebrengen die invloed hebben op uw seksleven, afhankelijk van het getroffen hersengebied. Krachtsvermindering, gevoelsstoornissen en spraakproblemen kunnen allemaal een bevredigend seksleven in de weg staan. Als de seksuele relatie met uw partner hierdoor wordt beïnvloed of als u vragen heeft over seksuele activiteit, schaamt u zich dan niet om uw problemen met de CVA-nazorgverpleegkundige of uw arts te bespreken.
Vindt u het lastig om hierover te praten? Dit geldt voor veel patiënten en hun partners. Het zijn immers onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor onszelf houden. Toch kan het helpen om het er met iemand over te hebben.

Meer informatie vindt u in de brochure  ‘Seksualiteit en Beroerte’ en op de website  www.seksualiteit.nl

Het komt voor dat u na een beroerte uw plas of ontlasting niet kunt ophouden (incontinentie). Dit gebeurt vaak vlak na een beroerte. Meestal gaat dit na verloop van tijd over. Toch kan het ook langer duren. Het kan moeilijk voor u zijn om in dit opzicht afhankelijk te worden van anderen. Voor advies ten aanzien van incontinentiemateriaal kunt u het beste contact opnemen met uw apotheek.

Het ontstaan van een depressie na een beroerte komt regelmatig voor. Het precieze verband tussen een depressie en een beroerte is niet helemaal duidelijk. Een depressie kan een rechtstreeks, biologisch gevolg zijn van schade aan de hersenen. Maar een depressie kan ook ontstaan als reactie op het feit dat u moet leven met de gevolgen van een beroerte. Een beroerte kan tenslotte een ingrijpende gebeurtenis zijn.

Een depressie maakt het lastiger om te herstellen van een beroerte. Ook is het dan moeilijker om uw sociale activiteiten op te pakken. Al met al zult u, als u depressief bent, het gevoel hebben dat de kwaliteit van uw leven minder is.

Een depressie heeft verschillende kenmerken. Om te kunnen spreken van een depressie, wordt over het algemeen gezegd dat tenminste vijf van de volgende kenmerken gedurende een periode van twee weken bijna elke dag aanwezig moeten zijn:
– een depressieve stemming
– minder interesse of plezier in (bijna) al uw activiteiten
– gewichtsafname of juist een duidelijke toename van gewicht
– minder of geen eetlust
– slapeloosheid of juist een overmatige behoefte aan slaap
– vermoeidheid
– het gevoel dat u niks waard bent of hevige (onterechte) schuldgevoelens
– minder concentratie, minder in staat tot nadenken, besluiteloosheid
– regelmatig terugkerende gedachten over de dood. 

Een goede en tijdige behandeling van een depressie kan leiden tot een beter herstel na een beroerte. Als u vanwege een depressie hulp zoekt, kunt u dat doen via uw huisarts, de CVA-nazorgverpleegkundige of uw neuroloog.

http://www.ziekenhuisplanner.nl/

Met behulp van de site ziekenhuisplanner.nl kunt u op een eenvoudige wijze bezoeken aan zorginstellingen plannen met uw familie, vrienden en kennissen.

Ziekenhuisplanner.nl kan u ook als zorgverlener helpen om het bezoek van een patiënt te plannen, een dagboek bij te houden en anderen te informeren over de status van de patiënt in de zorginstelling.

Om de kwaliteit van de CVA-zorg in de toekomst te verbeteren is nader onderzoek nodig naar hoe patiënten thans worden behandeld en onderzocht. Hiervoor worden van alle CVA-en TIA-patiënten in Nederland gegevens strikt vertrouwelijk vastgelegd in een kwaliteitsregistratie. De gegevens van uw behandeling, zowel in het ziekenhuis als in eventuele vervolginstellingen worden in de registratie opgenomen, tenzij u bij uw zorgverlener aangeeft hier bezwaar tegen te hebben. Gedurende een jaar wordt bijgehouden welke behandelingen u krijgt en hoe het met u gaat. Of u al dan niet deelneemt, heeft geen invloed op uw behandeling.

De kwaliteitsregistratie CVA is ondergebracht bij het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA).

Hoe zit het met mijn privacy?
De kwaliteitsregistratie voldoet aan de voorgeschreven privacywet- en regelgeving en beschikt over de noodzakelijke veiligheidscertificaten. In de kwaliteitsregistratie staan alleen gegevens over uw behandeling vermeld en NIET uw naam en/of persoonsgegevens. De gegevens in de kwaliteitsregistratie worden versleuteld opgeslagen.

De kwaliteitsregistratie is volgens de laatste technische inzichten op het gebied van privacybescherming ingericht. Onbevoegden kunnen geen toegang tot uw gegevens krijgen. Wie wel bevoegd zijn, is strikt geregeld via technische en juridische procedurele maatregelen. Bij de kwaliteitsregistratie is een reglement opgesteld. In dit document is opgenomen wie er toegang heeft tot de versleutelde gegevens uit de registratie. In al deze gevallen geldt dat uitsluitend volstrekt anoniem over de uitkomsten van de kwaliteitsregistratie wordt gerapporteerd.
De verantwoordelijken voor de gegevensverwerking zijn uw zorgverlener en DICA.

Wat zijn de gevolgen voor mijn behandeling?
Het verzamelen van gegevens voor de registratie heeft geen invloed op het verloop van uw behandeling.