Publicaties

 • Verbetering cognitie na niet-invasieve hersenstimulatie

  Deze systematische review gaat over het gebruik van niet-invasieve hersenstimulatie om het cognitief functioneren na CVA te verbeteren. Hersenstimulatie kan het brein actief of minder actief maken middels magnetische pulsen of elektrische stroom. De effecten van hersenstimulatie op cognitieve domeinen als neglect, geheugen, executief functioneren, etc zijn beschreven aan de hand van 40 artikelen die geschikt waren voor deze systematische review. Het belangrijkste resultaat is dat niet-invasieve hersenstimulatie in staat lijkt te zijn om neglect na CVA te 'verlichten'.

  lees verder
 • Action Plan for Stroke in Europe 2018-2030

  Europese richtlijn voor beroerte 2018-2030. Publicatie door European Stroke Journal.

  lees verder
 • Cognitive & psychosocial outcomes after aneurysmal subarachnoid hemorrhage

  In het proefschrift ‘Cognitive and psychosocial outcomes after aneurysmal subarachnoid hemorrhage’ is gezocht naar factoren die gerelateerd zijn aan de cognitieve en/of psychosociale klachten en stoornissen na een aSAB.

  lees verder
 • Doorontwikkeling ketenindicator ervaren beperkingen 3 maanden na CVA

  Doel van dit onderzoek is om een advies te kunnen geven over een nieuwe/betere uitkomstindicator voor CVA zorg. Hiervoor worden scores op de mRS vergeleken met scores op de PROMIS-10, USER-P Restrictieschaal, EQ-5D-5L en EQ-5D+C op het moment van drie maanden na CVA. 

  lees verder
 • The sooner the better?! Providing ankle-foot orthoses in the rehabilitation after stroke

  In het proefschrift van Corien Nikamp staat beschreven dat bij een beroerte de loopvaardigheid in eerste instantie vermindert bij ongeveer twee-derde van de patiënten.

  lees verder
 • Denk aan hersenletsel - stroomdiagram voor de huisarts

  Het stroomdiagram is speciaal ontwikkeld voor huisartsen (en praktijkondersteuners) door Expertisecentrum Hersenletsel Limburg (EHL), Maastricht University en SGL, met steun van de Hersenstichting.

  lees verder
 • Eiwit, een onderschat ingrediënt bij revalidatie?

  Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof voor herstel van veel lichaamsweefsel, waaronder spieren. Het is echter niet bekend of patiënten die na het doormaken van een CVA in een revalidatiecentrum worden opgenomen voldoende energie en eiwitten binnenkrijgen ter ondersteuning van de fysieke inspanning tijdens hun verblijf in het revalidatiecentrum.

  lees verder
 • Voldoende slaap is belangrijk voor fysiek herstel

  Veel patiënten slapen slecht tijdens het verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. “Gemiddeld zo’n anderhalf uur korter dan thuis,” zegt onderzoeker Olaf Verschuren. “En dat terwijl voldoende slaap ontzettend belangrijk is voor het fysieke herstel.” Het is dan ook de hoogste tijd dat zorgverleners slaap als een belangrijk medicijn gaan zien. Met een aantal praktische veranderingen is al veel gezondheidswinst voor de patiënten te behalen.

  lees verder
 • Impliciet en expliciet motorisch leren in de neurologische revalidatie

  Impliciet motorisch leren lijkt veelbelovend voor mensen die cognitieve problemen ervaren! Mensen die een beroerte hebben gehad, moeten motorische vaardigheden en bewegingen vaak opnieuw leren uitvoeren of verbeteren. Ondersteuning bij de zoektocht van de fysiotherapeut naar de beste manier van motorisch leren voor de patiënt is daarom wenselijk.

  lees verder
 • Psychological factors after stroke: Are they stable over time?

  Dit artikel laat opnieuw zien hoe belangrijk psychologische factoren zijn, ook na het doormaken van een CVA en dat deze factoren een rol spelen bij dagelijkse revalidatie. Belangrijk voor zorgverleners om deze psychologische factoren te leren herkennen en ermee leren omgaan in de dagelijkse revalidatiepraktijk. 

  lees verder

Inschrijven nieuwsbrief

 • Selecteer minimaal 1 optie
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.