Uitzending dinsdag 10 januari, 22.55 NPO2: De lengte van liefde

9 januari 2017
Uitzending dinsdag 10 januari, 22.55 NPO2: De lengte van liefde

Een film over mantelzorg bij hersenletsel. Winnaar Debuutcompetitie NFF 2016.

Op dinsdag 10 januari zal de prijswinnende documentaire De lengte van liefde worden uitgezonden door de Human op NPO2 om 22.55.

Jasmijn (21) kreeg twee jaar geleden op vakantie plotseling een hersenbloeding. Eenmaal thuis veranderde alles, niet alleen voor Jasmijn, maar ook voor haar ouders en twee jongere broers. Moeder Peronne stort zich vol overgave op de zorg voor haar dochter, maar deze blijkt complex. Peronne bevindt zich in een constant dilemma; waar moet ik sturen, waar moet ik afstand nemen? Ze neemt haar dochter bij de hand om haar mogelijkheden te ontdekken, maar is tegelijkertijd zondebok voor alles waar Jasmijn tegenaan loopt. Een nieuwe stap naar zelfstandigheid ligt in het vooruitzicht. De schuur in de tuin wordt omgebouwd tot een huisje voor Jasmijn. Jasmijn én Peronne hopen daardoor weer een deel van hun oude leven terug te krijgen. Hoe makkelijk is het nog om elkaar weer los te laten? 

De lengte van liefde is een film van de jonge regisseur Anna Peeters (1991), die met deze film de Filmprijs van de Stad Utrecht op het NFF 2016 won, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de winnaar van de Debuutcompetitie. Met haar afstudeerfilm Hoe ik mei en juli voel won Anna eerder de Wildcard van het Nederlands Filmfonds.

Aanleiding
Regisseur Anna Peeters heeft van dichtbij meegemaakt hoe heftig de gevolgen zijn van mantelzorg. Ze bewondert de kracht en moed van mantelzorgers en het roept tegelijkertijd vragen op. ‘Waarin schuilt de kracht van een mens om dit te kunnen? Ik vind het een mooi gegeven dat het blijkbaar in mensen zit om dit belangeloos voor iemand te doen. Zelfs als wat je terugkrijgt van de ander, zo wrang is.

Pas wanneer een ziektebeeld blijvend is, of zelfs pas achteraf, zien mensen in wat de intensieve zorg voor invloed heeft op hun eigen leven. Ik bewonder mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Maar wat als degene voor wie je zorgt ingrijpend veranderd is?’

Maatschappelijk belang
De situatie voor mantelzorgers is sinds 2015 veranderd, omdat de overheid in het kader van de participatiesamenleving vindt dat de zorg van patiënten meer door familie en vrienden moet worden opgevangen. Helaas is niet iedereen uitgerust om deze zware taak op zit te nemen. In Nederland verlenen 4,3 miljoen volwassenen mantelzorg aan een naaste. 400.000 (van de mantelzorgers die langdurig en intensief mantelzorg verlenen) zijn overbelast.

Van de mantelzorgers van patiënten met hersenletsel is 35 tot 50 procent zwaar of overbelast. Dat is veel meer dan de gemiddelde mantelzorger. Uit onderzoek onder mantelzorgers van CVA-patiënten blijkt dat het sociale netwerk rondom mantelzorgers sterk daalt in omvang, de ervaren kwaliteit van leven laag is en de depressiviteit onder mantelzorgers hoog is.